Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 14. oktoober 2016

Eesti Rahva Muuseum

ERM muutis mind kurvaks. Ma sain aru, et olen nüüd ametlikult vana. Ametlikult kurt ja pime.
 Ma ei suutnud lugeda pea ühtegi teksti ja ei kuulnud juttu,  mis ekraanidel räägiti. Õnneks oli mõnel filmil ingliskeelsed subtiitrid. Need olid abiks.

Ekraanidega tegin sada imet, aga mina neid tekste suuremaks või heledamaks ei saanud. Mõned nutikamad kasutasid valgustamiseks mobiili, aga tegelikult?

Ja kuidas saab täna avada keegi kultuuriasutuse, ilma et seal oleks läti , vene ja soome keel? Äkki oli midagi rikkis?

Mulk minus nägi ka muud raiskamist. Sul on 8 meetrit kõrget seina ja paned sinna ūhe klaaskapi kaelarätikuga.
Üldse oli selle pealtnäha suure maja kohta väga vähe näitusepinda.. ?

Ma loodan, et need katusealused täidetakse kiiresti interaktiivsete meelelahutustega, sest erinevalt eelreklaamist oli see ikkagi passiivne, tarbitav näitus.

Kriitikat veel. Sildid. Kasvõi mūūge mulle saali plaan või pange seinale. Tänapäeva parimates muuseumites on ka liikumisteed märgitud, et ära ei eksiks ja hulluks ei läheks.
Kuigi jah. See oli esialgne mulje. Tegelikult oli 2 saali ja kokkuvõttes päris väike. Ja me käisime mõlemad saalid lõpuks korda kolm igast sopist läbi.

Ma tundsin väga puudust infost. Giidiga ma ei jaksa sellistes kohtades käia. Ma tahaks ise avastada. Nagu öeldud, siis paljut lihtsalt ei näinud lugeda. Aga valgetes st valgustatud ruumides- infot oli vähe.
Näiteks minu meelest on lugupidamatu panna üles reaalsete inimeste fotosid ilma nimeta, kohata ja ajata. Palju oli stende, kus polnud üldse juttu juures jne.

Positiivne.
Ümbrus on väga ilus. Suvel ilmselt eriti.

Mulle väga meeldis ajaloo ajatelg tegeluste toas. See oli ka valge ruum ja seal oli laud, kus istuda sai. Ja minu jaoks uudset infot.
Ja ugrilaste paar atraktsiooni.
 Meeldis lähiajalugu. Kommunaari putkasse oleks tahtnud sisse murda. Selliseid jalatseid olen ammu kaubandusest tagajärjetult otsinud.
Kuna restoran oli broneeritud, siis sõime kohvikus. Ruum oli küll väga kõle. Mõned pildid, vaibad ehk leiaks ?
 Aga toidud olid väga head.

Minu, kui eestlase kohus on täidetud.
Aga lennusadam ja jääajakeskus on paremad.

5 kommentaari :

  1. "Ma loodan, et need katusealused täidetakse..."

    Selleks peab nüüd projekti rahastust vaatama.
    Kas kogu raha läks ehitamise ja algse ekspo peale ära?
    Või jäeti kümmekond miljonit ka selleks, et täiendada ja vahetada?
    ERM on riigimuuseum, selle eelarve ja bilanss võiks olla avalikud, järgmise aasta eelarve samuti.

    VastaKustuta
  2. Ümbruse üle muretses üks tuttava tuttav bioloog, et sinna on istutatud kurdlehise kibuvitsa väljad - aga lähedal on liigirikkad niidud, milletaolisi Eestis pole enam väga palju. ja kurdlehine kibuvits on invasiivne võõrliik, millel on kalduvus vohama hakata, teised liigid välja süüa ja mis sobiks pigem kuhugi taimestikuvabasse kohta nt luiteid kinnistama (milleks teda on pruugitudki) kui haavatava ökosüsteemi ligidusse.

    VastaKustuta
  3. Ma pidasin silmas seda parki, mis seal kõrval on - ma Tartut ei tunne.
    Aga näed siis , kuidas võhikud võivad head tahtes hoopis kahju teha...

    VastaKustuta
  4. Väga nõus Sinu tähelepanekutega uue ERMi kohta. Mu silmanägemine veel üsna hea, aga neis pimedais koridorides liikudes tekkis sama mõte, et kuidas viletsama silmanägemisega inimesed neid lugema peaksid. Luubist ei oleks abi, sest valgus puudus. Mõnede väljapanekute juures puudus selgitav info hoopis. Mis keelesse puutub, siis võibolla saavad võõrkeelsed kasutada tõlgitud infolehti, ei tea.
    Pinda on muuseumil palju, nagu lennukiangaari sisened, aga näitusepind on tõesti väheldane. Milleks neid suuri eeshalle kasutama hakatakse? Tükk maad lagedust enne, kui väljapanek algab.
    Pood on uhke, aga esemed seal väga kallid. Kas tõesti leidub turiste, kes villase kindapaari eest nõus 50-90 eurot välja käima? Muuseumi postkaart maksis 80 senti ja mark 1.50. Võinuks ju ka odavama nominaadiga margid teha.
    Arvan ka, et majal võiks olla külastajate raamat, et külastajad oma arvamust saaksid avaldada ja väljapanekute osas ettepanekuid teha.
    Ruumi on ju piisavalt, et kogu 12 eurone väljaminek ikka asja ette läheks.
    Muuseumi esise katusealuse suhtes arvasime sõbraga, et see oleks hea koht väiksemat sorti laulupidude korraldamiseks, kõla peaks hea olema!
    Ülle

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult on neid turiste. Selles osas olid suur skandaal koopiakudujate grupis, et me ei hinda oma käsitööd piisavalt. Tihedalt kootud, peenikeste varrastega ja korraliku kvaliteediga kinnaste hind peabki olema kõrge. Ses osas ei tohi allahindlust teha. Need on nii ehk naa komisjonmüügis ja pigem olgu nii kui müügil hiina sõrmikud nagu alguses oli.
      See, et meil kõigil on mõni sugulane, kes ajaviiteks tasuta koob, ei loe hetkel. See on meie rahva boonus. Käsitööd tuleb hinnata :)
      Muuseumisse tahaks väga minna, ehk jõulude ajal õnnestub.
      PS. Kibuvitsad vahetatakse ringi nagu ma kuskilt kuulsin.
      Ja ehitus pidi olema eelarve piirides, ma ei usu, et see salastatud on. Lukas rääkis numbritest ETVs hiljuti, Kahekõnest vist.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!