Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 12. oktoober 2015

Kvaliteetriided

"Ribadeks kandma" pole ainult sõnakõlks.

Ma olen ribadeks kandnud ühe kena seeliku ja nüüd väsisid korraga ära püksid ja dressikas.
Oleks nagu ok brändid.
Ajalugu on pükstel 7 aastat. Dressikat kahjuks ei tea, kuna ta pole kõigil reisidel kaasas käinud. Aga umbes sama palju ka vist.
Mis iseenesest ju polegi paha number.

Kui ma ei kannaks täna suvekleidina oma ema u 40 aastast kleiti. Ja mul poleks kapis ämma u 60 aastased kleidid.

Kuidas siis tänapäeval vintage tekib, kui kõik seljas laguneb:)

8 kommentaari :

  1. Tjah, mul on kapis minu vanaema kasukas aastast..... 1960 ma pakun (kindlasti mitte hilisem kui 1960ndate esimene pool). Selle aasta kevadel lasin vaid kasuka kitsamaks teha ning voodri parema materjali vastu välja vahetada. Kasukas ise oli nii heas korras, et ekspert-köösner ei tahtnud isegi mitte mansette välja vahetada, sest kulumine oli minimaalne. Kuid, teades natuke tausta, kas ei või asi olla selles, et vanasti kanti ja ka hoiti rõivaid hoolikamalt, kuna "midagi polnud ju saada"? Minu vanaema kandis oma kasukat kahjuks väga harva, sest lihtsalt ei raatsinud.
    Ehk on ka sellepärast tolleaegsed riided paremini säilinud? Lisaks, need mõned vintage uunikumid, mis senini veel alles, on ka rätsepa õmmeldud, mitte tehtud masstoodanguna pisikeste 14 tundi töötavate Kambodža laste poolt, kel oskusi ja jõudu napib?

    VastaKustuta
  2. Justnimelt. Vanad lirakad riided on juba ammu katki, see jätab petliku mulje, et kõik vanad riided lõid hästi kaua ette (sest kõik, mis neist praeguseks alles on, ongi löönud).

    (sellega on vist samamoodi nagu minu kunagise illusiooniga, et Euroopas tehakse ainult häid filme - sest USA saasta näidatakse igal pool, aga näiteks Prantsuse saasta ainult Prantsusmaal ja ma ei satu seda nii kergesti nägema.)

    Tehakse ka praegu neid vastupidavaid, neid on lihtsalt lirakatest raskem leida ja kallim osta.

    VastaKustuta
  3. ma olen teksaseid mitu paari ribadeks kandnud.

    VastaKustuta
  4. Vanasti tehti riided kestma, aga nüüd kuluma. Kui riided vastu peaksid, siis ei hakkaks ju keegi uusi ostma ning majanduskasv ja tarbimine jääksid väikseks.
    Praegu on elektroonika ja autod ka nii tehtud, et need üle viie aasta vastu ei peaks

    VastaKustuta
  5. Ka tänapäeva vintage tekib rätsepa juures. Ma vabalt usun, et Tiina Talumehe kleidi võib leida kunagi vintage poest.

    VastaKustuta
  6. Kõik see on õige, aga ikkagi on kurb kui Nike, Nikkolo, IcePeak ribadeks lendavad. Ma suudaks selle andestada u 10 eurose hilbu puhul. Aga mingite kaubamärkide puhul siiski eeldaks, et ka see Hiina lapsuke on natuke rohkem pingutanud.

    Aga ehk olen ma lihtsalt kehv tarbija, ei oska asju hoida;)?

    VastaKustuta
  7. Põhjus, miks on hea asju kaltsukast osta - testkandmine on juba tehtud, nüüd on vähemalt see selge, et kohe ei tule õmblused lahti, augud sisse ja värv maha. Mul on mõni kaltsuka-asi - kusjuures päris tihedalt kasutuses olnud - kauem ette löönud kui sinu püksi- ja seelikunäited.

    Mul on muidu paar head kogemust uuest peast ostetud jalanõudega. Ühed Tamarise kingad käivad mul siiamaani, ostsin vist 2003 ja olen nendega HÄSTI PALJU käinud. Kontsaplekki olen vahetanud ja jalapealset rihma käisin igaks juhuks lappimas, kui tundus, et see hakkab viledaks kuluma, aga muidu on ikka needsamad kingad. Näevad küll parajad pannid juba välja, aga seisavad koos ja on mugavad. Tookord tundusid jube kallid (800 krooni olid vist), aga kui ma nüüd arvutan, siis aasta kohta ei tulegi eriti kallis.

    Ja ühed kas Eestis või Soomes tehtud soojad talvesaapad, firmanimi ei tule praegu kahjuks meelde. Sama vanad, iga talv olen käinud ja ma käin palju (ilma autota inimese värk, eks ole) ning talvel tähendab see ka läbi soolaplaga kahlamist. Lukud olen välja vahetanud ja loodan, et ikka mitu head aastat saab veel käia.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. (ma ka hooldan oma jalatseid päris korralikult, aga ega kõik sellegipoolest nii kaua vastu ei pea.)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!